Kategorier
Uncategorized

Hvem var Heidi?

Kvendronningen

Heidi var den selv-kronede kven-dronningen. Hun var glad i at med sterke farger, noe alle som har vært på besøk i hennes knall-rosa stue vet veldig godt. Hun hadde også et vell av mer eller mindre «inspirerende» sitater som hun postet på sosiale medier.

  • Irritert på teite forslag skrev hun i løkkeskrift på rosa bakgrunn «Kreft i lunger, lymfer og lever? Men har du prøvd yoga?» #FITTESATANSKREFT
  • Hun ble spesielt irritert når en person kommenterte utseendet hennes med «Vi e ny alle litt bleik og grå på den her årstida» #fittesatanskreft
  • Ti dager før hun ble erklært kreftfri etter første runde med cellegift, og i forbindelse med Offroad Finnmark skrev hun i bloggen sin: «Livet er så utrolig skjørt. Derfor er det viktig å være til stede. Våge å gjøre det man drømmer om. Fullføre det man tror på. Vi har bare ett liv: Gjør det stort!»

Fotografen

Heidi var en ivrig naturfotograf, men la gjerne til sine egne elementer i bildene. Gjengangere var en mannekengdukke, en gullramme, diskokuler, såpebobler og pepperkakeformer. Bildene var ofte kombinert med følelsesladde tekster. Et av bildene av et vissent strå som stikker skjeft opp av snøen tatt i en vinkel som viser strået rett opp og ned og bakken på skakke er dekorert med teksten:

«Det er tross alt i motbakke det går oppover» flirte hun til seg selv mens hun et øyeblikk klamret seg overoptimistisk fast i et halmstrå. Hun hadde egentlig ikke helt troen, og et flyktig sekund savnet hun nesten tryggheten nederst i den mørke dalen. Men hun børstet nedtanken raskt fra seg. Tiden var inne for å se framover og oppover! «Det ER i motbakker det går oppover!» gjentok hun, og dermed skapte hun seg en ny sannhet.

Den kvenske kleggen

Heidi Nilima Monsen ble spesielt kjent for sin innsats i det kvenske miljøet. Både som journalist og redaktør i den kvenske avisa Ruijan Kaiku viste hun en uendelig stå-på-vilje når det var noe hun gjerne ville se endret. Hun hadde en egen måte å klistre seg på som en klegg til saker hun mente var viktige for å fremme det kvenske. Hun tilbød seg til og med å være stand-in for Erna Solberg over en kopp kaffe. «Da skulle det blitt fart på tingene» sa hun.

Radiovert i Ruijan Radio

Igjennom sin jobb i Ruijan Radio, enda et av hennes prosjekter, intervjuet hun alle kvenske kulturskikkelser hun kunne få tak i. Gravde gjerne i deres historie for å «kvenifisere» dem også. Musikere fra KEiiNO til Thea Thomassen og andre kvenske fenomen som The Kveeni Girl Gang. Hun ga dem alle en plattform og til å fortelle om seg selv der stemmen deres nådde ut til mange.

Hele Ruijan radio-sendingen etter at Heidi gikk bort var dedikert til henne som «Den kuleste kvenen i Kvenvik».